Kawy z ziaren – przetestuj ofertę palarni

Od momentu napój zwany kawą wywodzący się z Etiopii dotarł do Europy blisko szesnastego wieku naszej ery, odtąd stał się nieodłącznym napitkiem naszych czasów. Z trudem dziś wyobrazić sobie poranek bez filiżanki naszego pobudzacza.

Etymologii słowa kawa można by się doszukiwać tygodniami, najbardziej prawdopodobna, choć także nie potwierdzona jest ta, iż owa nazwa pochodzi od nazwy etiopskiego grodu Kaffa – dziś znanego jako Kefa. Nikt by nie pomyślał, iż z pozoru taka szablonowa oraz łatwo dostępna kawa ma tak trudną historię. Nazwa do Polski nazwa trafiła po Bitwie pod Wiedniem w odmianie tureckiej w 1683 roku. W kontekście objawienia kawy krąży legenda o sufim Shaikh ash-Shadhilem, który w czasie własnej wędrówki po Afryce natrafił na stado nadaktywnych kóz. Postanowił więc on spróbować owoców, którymi owe kozy się odżywiały, wtem odkrył ich zdumiewający wpływ na ludzki organizm.

Głównie odmiany uprawianej kawy to robusta czyli odmiana kongijska oraz arabica, to jest rodzaj arabski. Obecnie kawę jesteśmy w stanie nabyć na porządku dziennym i dostać je w różnych wariantach, odmianach oraz formach. Kawę możemy dostać w czterech bazowych fasonach: w ziarnach niepalonych inaczej tak oznaczana zielona, w ziarnach wypalanych, jak na przykład kawa ziarnista, mielona – kawa mielona i rozpuszczalna – sprawdź palarnia kawy.

Napój kawowy w wersji instant jest dzisiaj najbardziej rozchwytywanym produktem w swojej kategorii, jednakże obeznani bariści oraz smakosze zalecają niemniej jednak parzenie kawy po turecku czyli wspólnie z fusami. Istnieją wyjątkowe dzbanki do zaparzania kawy, jakie pozwalają na oddzielenie fusów od naparu. Mimo to powracając do kaw instant inaczej mienionych rozpuszczalnymi, powstają one z suszonego ekstraktu produkowanego od lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku. Proces polega na prażeniu ziaren kawowca, zaparzenie ich, a w następnej kolejności odparowanie cieczy metodą wymrażania oraz usunięcie powstałego lodu procedurą sublimacji. Druga metoda polega wobec tego na rozpryskowym wyparowaniu wody z koncentratu kawowego.

Dodaj komentarz